Moet je jouw buikspieren wel trainen?

Sommige vrouwen willen graag aan het einde van elke training een paar buikspieroefeningen. Anderen trainen hun buikspieren elke dag. Er zijn echter ook vrouwen die weinig tot helemaal geen buikspieroefeningen doen, daar val ik dan weer onder, en toch is het me aardig gelukt om een redelijk strakke buik hebben. Toch krijg ik nog wel vaak de vraag: “Hoe vaak moet je jouw buikspieren nu eigenlijk trainen voor optimaal resultaat?”

Moet je jouw buikspieren wel trainen?

Als je lijntjes of misschien zelfs wel een sixpack wilt, denk je misschien dat je jouw buikspieren wel zal moeten trainen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Met de meeste krachttraining oefeningen train je jouw buikspieren ook al mee. Zeker als je elke training een aantal grote compound oefening doet, voornamelijk met losse gewichten traint en oefeningen vaker staand dan zittend doet, is dat vaak al voldoende voor je buikspieren.

Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je bij het doen van die fitness oefeningen wel je buikspieren en eigenlijk je gehele core goed aanspant. Maar dat moet je sowieso doen om een oefening correct uit te voeren met een goede houding. Het is echter nooit verkeerd om hier nog eens extra op te letten.

Zwakke buikspieren

Alleen als je zwakke buikspieren hebt, kan het goed zijn om deze spieren te versterken met specifieke krachttraining oefeningen. Het gaat dan niet om populaire oefeningen voor alleen je buikspieren, zoals Crunches en Sit-Ups. Hiermee leg je de focus alleen op je buikspieren en kun je jouw rug overbelasten.

Je buikspieren kun je het beste trainen met core oefeningen. Hiermee train je niet alleen je buikspieren, maar je gehele core. Dit bestaat uit je buikspieren, rugspieren, middenrif en bekkenbodemspieren. Een sterke core is belangrijk in het dagelijks leven (bij het tillen van de boodschappen bijvoorbeeld) en om andere krachttraining oefeningen goed uit te voeren. Bij dit soort bewegingen is het belangrijk dat je jouw core stijf kunt houden, zodat je niet omvalt of in een beweging doorschiet.

Alleen als je buikspieren of al je core spieren niet sterk genoeg zijn, kun je ervoor kiezen om specifieke oefeningen te doen. Kies dan wel voor oefeningen waarmee je jouw hele core traint, zoals de Plank en de Ab Wheel Roll-out.

Hoe vaak moet je jouw buikspieren trainen?

Je hoeft jouw buikspieren dus alleen te trainen als ze zwak zijn. Maar hoe vaak moet je jouw buikspieren dan trainen? Het heeft geen zin om je buikspieren elke dag te trainen, want dan overbelast je ze alleen maar. Net als elke andere spiergroep hebben je buikspieren en je core ook voldoende rust nodig om te kunnen herstellen.

Hoe vaak je jouw buikspieren kunt trainen hangt dus af van de rust die al jouw spiergroepen nodig hebben om goed te herstellen na een training.

Als je full-body traint, zou je aan elke training één core oefening kunnen toevoegen. Meer oefeningen per training is echt niet nodig, want je traint je core dus ook al mee met andere krachttraining oefeningen.

Meer vet verbranden door je buikspieren vaker te trainen?

Misschien denk je dat je jouw buikspieren beter vaker kunt trainen om sneller je buikvet te verbranden. Dat heeft echter weinig zin. Je kunt geen plaatselijk buikvet verbranden, dus het maakt in de praktijk niet uit of je een buikspieroefening, een Squat, Lunges of wat cardio doet. Met Squats, Lunges of cardio verbrand je trouwens meer calorieën per minuut, dus daar zou je dan nog beter voor kunnen kiezen.

Houd gewoon je trainingsschema aan om optimaal spiermassa en spierkracht op te bouwen. Ga niet vaker krachttrainen, want dan overbelast je jezelf alleen maar. Als je vet wilt verliezen, moet je met name kijken naar je voeding. Met krachttraining verbrand je ook calorieën, maar meer trainen dan optimaal is voor jou is niet wenselijk. Als je daarnaast nog extra calorieën wilt verbranden, kun je beter wat meer cardio doen, vaker gaan wandelen of fietsen of gaan zwemmen.