Opdrukken: push-ups zijn de ideale krachttraining voor thuis!

Denk jij bij push-ups alleen maar aan krachtpatsers? Eerlijk? Denk nog een keer na! Want ook voor jou is opdrukken een goede oefening en krachttraining die je gemakkelijk thuis (of onderweg) kunt doen. Met dit schema krijg je snel armspieren thuis! Maar hoe voer je de perfecte push-up uit? En welke spieren train je met opdrukken? Ik  geef je graag tips en uitleg in deze blog. Dus… opdrukken? Moet lukken!

Maar eerst…Welke spieren train je met opdrukken?

Met opdrukken gebruik je verschillende spieren. De grootste spiergroep die je traint met push-ups is je borst. De borst wordt gevolgd door je triceps (armen). De andere armspieren en de schouders staan ook op spanning wanneer je opdrukt. Daarnaast gebruik je ook nog je rug, heup, bekken, benen én buikspieren. Wist je dat?

 

Dus deze spieren gebruik je met opdrukken:

 • borstpieren;
 • armspieren (triceps + biceps);
 • schouders;
 • onder- en bovenrug;
 • bekken;
 • benen;

 

Dat maakt de push-up een ideale oefening voor een krachttraining thuis. Maak je borst maar nat! 😉

Ook volgens Gezondheidsnet versterk je je lichaam al als je slechts in de uitgangspositie van een push-up staat, een hoge plank, dus.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat ook je conditie vooruit gaat van opdrukken.

 

Wat de push-up nog meer zo ideaal maakt? Je hebt er puur en alleen je eigen lichaamsgewicht voor nodig! Dus push-ups kunnen altijd en overal. Dus ook makkelijk thuis.

Leren opdrukken? Zo doe je een goede push-up!

Lees de tips en volg het opdrukschema van de challenge. Zo word jij in no time een pro in opdrukken!

In principe heb je geen materiaal nodig om de push-up uit te voeren. Wat wel handig is, is een matje. Dat is comfortabeler voor je knieën. Heb je geen matje? Geen paniek! Opdrukken kan ook met je knieën op een kussen of gewoon op de grond.

 1. Zet je handen naast je borst
  De juiste push-uphouding begint bij het neerzetten van je handen. Je handen horen direct naast je borst. Ga met je buik op de grond liggen en leg je handen plat naast je borst neer. Vanuit daar kun je rustig omhoog komen op je knieën.
 2. Ga in een plankpositie staan
  Kom vervolgens in een hoge plankpositie (met je tenen op de grond). Let er in deze positie op dat je buikspieren, rugspieren én bilspieren aangespannen zijn. Het is belangrijk dat je in een rechte positie staat, dus niet in een hoge brug of een ingevallen brug. Nee, zo recht als een plank!
 3. Zak langzaam naar beneden
  Oké, je hebt nu alles aangespannen. Klaar om te beginnen! Ga rustig naar beneden en zorg ervoor dat je ellebogen dicht langs je zij blijven. Raak met je borst de grond aan.
 4. Kom explosief omhoog
  Ben je helemaal beneden? Tijd voor het pittigste stuk! Duw jezelf vanaf de grond explosief omhoog. Snel en krachtig. Houd je lichaam te allen tijde mooi recht. Om inzakken te voorkomen, is het belangrijk dat je je buik en rug blijft aanspannen. Volg de stappen 1 tot 4 zo vaak als je kunt…Goed gewerkt!

Voor de beginners, een tandje minder doe je zo!

Opdrukken is best pittig. Begin je net? En moet je leren opdrukken? Dan kan het verstandig zijn om te beginnen met een tandje minder. Neem daarvoor je knieën als het beginpunt. Je handen zet je in precies dezelfde positie, namelijk direct naast je borst. Houd ook hierbij spanning op je buik- en rugspieren en let erop dat je jouw billen niet hoog hebt. Ga gecontroleerd naar beneden, raak met je borst de grond aan en kom ook hier explosief omhoog.

Houd de spanning op je hele lichaam terwijl je de push-up doet, dus zet alles vast, lekker bezig!

Push jezelf fit met SNEL-FIT!

Voer jij de druk op met opdrukken? Lekker! Grijp dan nu de kans en doe mee vanaf 1 april met de push up 30 dagen challenge. Met SNEL-FIT raak jij die motivatie niet meer kwijt!

Ben je ook weer gemotiveerd om mee te doen? Vraag dan snel het trainingsschema voor thuis aan of neem hem mee vanuit de studio.