Voedingssupplementen: heb je ze écht nodig voor een gezond leven?

Het antwoord hierop is nee. Misschien verrassend om dit uit mijn pen te horen, maar laat ik het  anders vragen; wat betekent écht nodig? Is het slikken van supplementen van levensbelang? Nee, dat is het niet. Een leven zonder voedingssupplementen behoort zeker tot de mogelijkheden. Of je dit zou moeten willen is echter een tweede. Waarom supplementen van waarde zijn voor onze gezondheid lees je in dit artikel.

Waarom supplementen?

Laat ik voorop stellen: dat er niks gaat boven een gezonde levensstijl in combinatie met een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon. Maar wat ons betreft zijn we er dan nog niet helemaal. Als aanvulling op deze behoeften hebben voedingssupplementen namelijk wezenlijk bestaansrecht.

Zo zorgt het veel vragende moderne gezinsleven voor een verhoogde behoefte aan nutriënten, zoals vitamine C en D. Daarnaast is de grond waar onze groenten en fruit op worden verbouwd aangetast door veranderingen in bodemvruchtbaarheid en de toenemende bodemverarming. Hierdoor bevat onze voeding niet de juiste balans van de belangrijkste voedingsstoffen; vitamine en mineralen. Oorzaak van het probleem? Om daar achter te komen heeft de wetenschap het nodige onderzocht om te zoeken naar antwoorden.

Aangetaste grond en afnemende bodemvruchtbaarheid

De bodemvruchtbaarheid voorziet het gewas – onder andere groenten en fruit – van voedingsstoffen. Hierbij geldt; hoe vruchtbaarder de bodem des te rijker het gewas aan nutriënten.

De landbouw is dagelijks zeer afhankelijk van de bodemvruchtbaarheid. Hoe vruchtbaarder de bodem, des te minder grondbewerking noodzakelijk is om de gewassen te laten groeien. Bovendien is de bodemvruchtbaarheid van belang voor goede waterregulatie, plaag- en ziektewering, zuivering en het vastleggen van koolstofdioxide (CO2). Het komt vaak voor dat door menselijk ingrijpen de bodem aangetast raakt waardoor het nutriëntengehalte afneemt.

De vruchtbaarheid van onze landbouw

Zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR) naar natuur en milieu dat het bodemleven en -structuur door menselijk toedoen onder druk is komen te staan. Wanneer we de natuur zijn gang zouden laten gaan is er sprake van een natuurlijk ecosysteem waarbij de bodem zijn eigen vruchtbaarheid reguleert. Dit gebeurt door de wisselwerking tussen bodemstructuur (fysisch), het bodemvoedselweb (biologisch) en voedingselementen (chemisch).

De landbouw is onderdeel van het ecosysteem en maakt er ook gebruik van. Op het moment dat we dit ecosysteem in ons voordeel zijn gaan benutten, door er continue in grote hoeveelheden voedsel op te verbouwen, werd de zogenoemde nutriëntencyclus opengebroken.

Door manipulatie van dit natuurlijke proces is de druk op het ecosysteem toegenomen en de bodemvruchtbaarheid afgenomen.

Ecosysteem en voedselproductie

Onze massale voedselproductie heeft grote invloed op onze omgeving. In Nederland is een groot deel (68%) van de totale oppervlakte in gebruik als groene ruimte. Hiervan is het overgrote deel (54%) in gebruik voor landbouw. Door de doorlopende voedselproductie vragen we het maximale van ons land en manipuleren we de groene ruimte. Dit betekent dat deze gebieden enkel voor landbouw worden ingericht.

Vraag en aanbod

Bij deze inrichting geldt de wet van vraag en aanbod. In de praktijk betekent dit dat bepaalde landbouwproducten de voorkeur krijgen boven anderen. Daarbij komt dat we bijvoorbeeld water en voedingsstoffen specifiek aanpassen op het te telen gewas.

Zo is vastgesteld dat door de onbalans in mestgiften het nutriëntengehalte in voeding daalt. Door bijvoorbeeld alleen gebruik te maken van stikstofmeststoffen komt de groei van het gewas in de problemen. Zo kan de groei door stikstof of CO2 bemesting in een stroomversnelling raken waardoor de opname van andere belangrijke voedingsstoffen niet gelijk loopt.

Hebben we voedingssupplementen nodig?

De aangetaste grond en afnemende bodemvruchtbaarheid zorgen dus voor een onbalans in de hoeveelheid nutriënten in onze voeding. Lineair aan de verarmde voedingsbodem is het moderne hectische leven bestaande uit deadlines, een volle agenda en weinig rust juist rampzalig voor onze vitamineniveaus. Daarbij komt dat we minder in staat zijn om nutriënten op te nemen naarmate we ouder worden of bij specifiek medicijngebruik. Met deze informatie in het achterhoofd kunnen we stellen dat we allemaal baat hebben bij het slikken van een voedingssupplement.

Maar welke supplementen heb je nodig?

Het aanbod van supplementen is tegenwoordig enorm. Daarom is het van belang om uit te vinden waar jouw gezondheid baat bij heeft. Hierbij zullen wij te allen tijde het belang van een gezonde levensstijl en gevarieerde voeding voorop stellen. Voedingssupplementen dienen als aanvulling, niet als vervanging.

Aan welke voedingsstoffen we precies behoefte hebben is afhankelijk van persoon tot persoon. Zo weten we bijvoorbeeld dat specifieke doelgroepen zoals senioren, mensen met een donkere huidskleur en gesluierden baat hebben bij een verhoogde vitamine D inname. Verder is het volgens de Gezondheidsraad wenselijk om voor baby’s een dagelijkse vitamine K en D dosering aan te houden vanaf week 1 (dag 8) tot 11 weken na de bevalling.

Daarbij kan een multivitamine een goede basis zijn als aanvulling op je gezonde voeding.

Tot slot

Voedingssupplementen hebben vanwege veranderingen in bodemvruchtbaarheid en de toenemende bodemverarming toegevoegde waarde binnen het leven. Althans, een leven waarbij een gezonde leefstijl in combinatie met een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon hoog in het vaandel staan.

Wil jij na het lezen van dit artikel supplementen toevoegen naast jou gezonde gevarieerde en eventwichtige voedingspatroon. De Body & Power Shop is DE specialist op het gebied van de specifieke en doelgerichte supplementen voor vrouwen die willen afvallen en mooie spieren willen opbouwen.

Zij staan bekend om het leveren van supplementen voor vrouwen met de hoogste kwaliteit, daarnaast hebben zij de beste service die wij als vrouw nodig hebben. De producten bevatten geen onnodige suikers of vulstoffen, zij maken gebruik van de beste grondstoffen voor hun producten.

Wil je advies over welk supplement binnen jouw leven past? Ik beantwoord graag al jouw vragen.