Dit zijn de 5 tekenen dat je juist te weinig koolhydraten eet

Sommige mensen beschouwen koolhydraten als vijand nummer één. Pasta en brood zijn opeens de veroorzaker van al het kwaad in de wereld en morbide obesitas in het bijzonder. Ik heb nieuws voor je! Dat is namelijk hartstikke onterecht. Koolhydraten zijn goed voor je en je kan zelfs te weinig koolhydraten eten.

Te weinig koolhydraten eten

Sterker nog: je lichaam heeft koolhydraten hard nodig om goed te functioneren. Dit zijn de symptomen die erop wijzen dat je te weinig koolhydraten binnenkrijgt.

1. Je valt niet af

Veel vrouwen die een paar pondjes kwijt willen, schrappen boterhammen en pasta’s rigoureus van het menu. Dat koolhydraten dikmakers zijn, is echt een misvatting. Je hebt koolhydraten juist nodig om je metabolisme aan de gang te houden.

Als je dagelijks minder dan 80 gram koolhydraten eet en veel sport, krijg je te weinig koolhydraten binnen om lichaamsvet te metaboliseren. Je stofwisseling wordt zo in de loop van tijd namelijk langzamer.

Voeg na het sporten een stuk fruit, brood of een half kopje volkoren granen aan je maaltijd toe om je stofwisseling te ondersteunen.

2. Je bent moe

Veel mensen brengen koolhydraten eten in verband met je duf voelen. Ze helemaal vermijden kan echter hetzelfde effect hebben. Dat ontstaat door schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Een schommelende bloedsuikerspiegel kan resulteren in hoofdpijn, een slechte concentratie en een algeheel uitgeblust gevoel.

3. Je verlangt naar suiker

Als je heel sterk naar iets verlangt (zoals suikerrijke voeding), kan dat wijzen op een tekort. Als een maaltijd niet helemaal in balans is, kan je na het eten alsnog snakken naar iets zoets.

Wanneer je met regelmaat na het eten zin hebt in zoet kan het erop duiden dat je maaltijd geen goede balans van koolhydraten en proteïne heeft die je nodig hebt voor een vol en verzadigd gevoel. Dat kan weer gevolgd worden in een extreem hongergevoel.

4. Je hebt last van spijsverteringsproblemen

Eten dat veel koolhydraten bevat, is vaak ook rijk aan vezels. Die vezels zorgen ervoor dat je spijsvertering gesmeerd loopt. Minder koolhydraten eten dan je nodig hebt, kan er daardoor voor zorgen dat je geconstipeerd raakt.

Vooral wanneer je lichaam gewend is aan koolhydraten en die opeens niet meer (voldoende) binnenkrijgt, kan de boel verstopt raken of er veel langer over doen om alles te verwerken.

5. Je hebt een slechte adem

Als bovenstaande je nog niet genoeg heeft afgeschrikt: van te weinig koolhydraten kan je ook nog eens heel on aangename ruikende adem krijgen.

Wanneer je koolhydraatinname tot onder een bepaald niveau zakt, maakt je lichaam ketonen aan. Dat is een alternatieve energiebron voor de lever en je hersenen.

Ketonen hebben een heel onmiskenbare geur. Wanneer je lichaam in ketose is en je lichaam en niet langer koolhydraten maar vetten omzet in energie, kunnen ketonen via je speeksel vrijkomen.

En dat ruikt dus niet  fris!

Denk dus goed na voordat je de koolhydraten helemaal uit je voedingspatroon schrapt…