Het perfecte boodschappenlijstje voor je gezonde boodschappen

Je hebt vast weleens met een knorrende maag en zonder specifiek plan rondjes door de supermarkt gelopen. Dan weet je dat zo’n bezoekje vaak uitloopt op dure impulsaankopen. Bij thuiskomst haal je allerlei boodschappen uit je tas die je niet echt (of: echt niet) nodig had. Onze oplossing: maak een gestructureerd boodschappenlijstje dat past bij jouw gezonde levensstijl. Maar hoe ziet het perfecte boodschappenlijstje eruit, en welke voedingsmiddelen mogen niet op je lijstje ontbreken? In dit artikel delen we onze beste tips om boodschappen te doen en vertellen we hoe je de beste boodschappenlijst maakt.

Een boodschappenlijstje: de voordelen

Voordat we kijken naar de verschillende voedselgroepen die je op je lijstje moet zetten, willen we het even hebben over de voordelen van een goed gestructureerd boodschappenlijstje. Als je eenmaal een lijstje hebt gemaakt, doe je je boodschappen als een pro.

1. Maak een lijstje en bespaar tijd

Een goede planning is altijd goed voor je timemanagement. Zodra je de supermarkt binnenstapt met een ‘plan’ in de vorm van een boodschappenlijstje, loop je doelgericht door de groente- en fruitafdeling, langs de schappen met gekoelde producten en langs de lang houdbare voedingsmiddelen – en bespaar je veel tijd. En bij de kassa heb je gegarandeerd alles wat je nodig hebt in je karretje.

2. Maak een lijstje en voorkom onnodige impulsaankopen

Ben je weleens naar de supermarkt gegaan voor een pak melk en een brood, en stond je even later op de stoep met een tas vol andere producten? Met een boodschappenlijstje op zak overkomt je dit niet meer. Want dan weet je precies wat je allemaal op de kassaband wilt leggen.

3. Maak een lijstje en bespaar geld

Met een plan op zak bespaar je ook geld. Dat is logisch, want je koopt wat je nodig hebt – en niet meer. Je kunt ook de actuele reclamefolders doorbladeren en speciale aanbiedingen ontdekken voordat je gaat winkelen.

4. Maak een lijstje en shop gezonde producten

Spontaan boodschappen doen eindigt vaak niet alleen in de aankoop van dure producten, maar ook in een tas vol ongezonde snacks zoals mueslirepen met veel suiker, zoute crackers of zoete frisdranken. Je gezonde boodschappenlijstje herinnert je eraan om de producten te kopen die je echt nodig hebt.

5. Maak een lijstje en voorkom voedselverspilling

Nog een voordeel van een weekplanning met een boodschappenlijstje is dat je je keukenkastjes vult met levensmiddelen die je snel zult gebruiken en zo voorkom je dat verse voeding de tijd heeft om te bederven.

Gezonde voedingsmiddelen herkennen

Als newbie als het gaat om het maken van een boodschappenlijstje, word je eerst geconfronteerd met een leeg vel papier. Voordat je pen en papier tevoorschijn haalt, maken we een uitstapje naar de supermarkt – en vertellen we hoe je gezonde voeding kunt herkennen.

  • Leef je uit op de groente- en fruitafdeling, want onbewerkt fruit en alle groenten vallen duidelijk in de categorie ‘gezond’.
  • Kijk eens goed naar de ingrediëntenlijst van kant-en-klare producten. Over het algemeen geldt: hoe minder ingrediënten, hoe gezonder het product.
  • Let bij het controleren van het etiket op de samenstelling van de macronutriënten. Bereken de voor jou optimale verdeling van macronutriënten.

Ttips voor het perfecte boodschappenlijstje

Plan je je wekelijkse boodschappen en sta je op het punt om je perfecte boodschappenlijstje te maken? Dan hebben we een paar handige tips voor je:

  1. Controleer eerst je keukenvoorraad – werp eerst een blik in je keukenkastjes en in je koelkast en diepvries voordat je je boodschappenlijstje maakt. Een basisvoorraad voeding is geweldig, maar je moet je concentreren op de voedingsmiddelen die je nodig hebt.
  2. Let op de seizoensgebondenheid – het aanbod van seizoensfruit en -groenten verandert elke maand. Verse seizoensproducten zijn meestal goedkoper, omdat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn.
  3. Sorteer de producten op je lijstje – rangschik de ingrediënten op je boodschappenlijstje volgens de afdeling in de supermarkt. Fruit staat bij het fruit, groenten bij de groenten, zuivelproducten bij zuivelproducten…
  4. Boodschappen doen en afvinken – als je in verschillende winkels inkopen gaat doen, vergeet dan niet om de boodschappen af te vinken die je al hebt gekocht om te voorkomen dat je twee keer hetzelfde koopt.

Apps voor boodschappenlijstjes

In het digitale tijdperk verruil jij pen en papier liever voor je telefoon? Een geschikte app op je telefoon kan ook helpen om je boodschappen nog sneller en gemakkelijker te plannen. En het beste is: dankzij je telefoon heb je je boodschappenlijstje altijd bij je, en kun je het aanpassen en gemakkelijk afvinken terwijl je door de supermarkt stapt. Klik jezelf een weg door de app-store en vind jouw favoriete nieuwe boodschappenlijstjes-app.

Gestructureerd boodschappenlijstje: conclusie

Wij zijn voorstander van gestructureerde boodschappenlijstjes. De voordelen van een boodschappenlijstje zijn duidelijk: als je met een handig lijstje naar de supermarkt gaat, bespaar je tijd en geld en is de kans een stuk groter dat je uiteindelijk met een tas vol gezonde voeding naar huis gaat.