Mag je trainen als je nog spierpijn hebt van de vorige keer?

Is het wel goed voor je lijf om meteen weer te gaan trainen mét spierpijn?

Trainen met spierpijn: we hebben het allemaal wel eens gedaan, maar of het nou zo verstandig is… Daarom de terechte vraag: mag je sporten als je nog spierpijn hebt?

Bij de vraag of je wel of niet mag sporten met spierpijn wordt er gekeken naar hoe lang het duurt voordat je lichaam weer is hersteld. Er zijn verschillende soorten spierpijn. Je kunt het hebben van zowel een cardio workout als van krachttraining. Over het algemeen herstel je sneller van cardio dan van krachttraining.

Hieronder een gemiddeld schema met de herstelperiode en aanbevolen rust per training. Uiteraard kan dit verschillen per persoon, en spelen er nog een aantal factoren mee bij het herstel zoals: voeding, slaap, stress en je lichamelijke conditie.

  • Gemiddelde duurtraining (hardlopen, skeeleren, fietsen etc): 24 uur rust.
  • Heftige duurtraining (langer dan 2 uur, of zeer intensief): minimaal 48 uur rust.
  • Gemiddelde krachttraining: 48 uur rust.
  • Zeer intensieve krachttraining: 72-96 uur rust.

Krachttraining

Doe je aan krachttraining? Dan is het in verband met goed herstel verstandig te kijken naar het type schema dat je doet.

  • Train jij gemiddeld één tot drie keer per week, dan kun je een full body workout volgen. Je traint dan iedere workout je hele lichaam. Na zo’n training is het belangrijk dat je minimaal een dag ertussen rust neemt.
  • Train je meer dan drie keer per week, dan is het verstandig een splitschema te volgen waarmee je verschillende spiergroepen afwisselt. Met dit schema train je misschien wel met spierpijn, maar dat zijn dan de spieren die rust krijgen, aangezien je steeds een andere spiergroep pakt.

Conclusie

Is het dus handig om te trainen als je nog spierpijn hebt van de vorige keer? ‘Ja, en nee. Je mag trainen als je spierpijn hebt, mits je een andere spiergroep traint. Wil je (lekker eigenwijs) toch deze spiergroepen trainen, dan is het aan te raden om, naast een goede warming-up en voldoende water te drinken, lichtere gewichten te pakken en zo een hersteltraining voor die spiergroep te doen.

Zorg goed voor jezelf