Kun je langer planken dan een minuut? Grote kans dat je ‘t dan fout doet

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat valt je op aan de plankende persoon boven dit artikel? Niets, waarschijnlijk. Keurige plank toch? Dat dacht ik in eerste instantie ook, totdat ik een artikel las op internet over de veel besproken haat liefde verhouden van de plank.

Ik las het volgende, namelijk….. ‘Als je een plank ECHT GOED uitvoert, houd je het geen 30 seconden vol. Je spant je buikspieren zo hard aan dat ervaren sporters veelal niet langer kunnen planken dan ongeveer een minuut,’.

Verkeerd doel

De dame boven dit artikel plankt dus verkeerd. Waarom er geen andere foto met ‘t correcte voorbeeld is geplaatst? Ze zijn namelijk onvindbaar ! -wat wel aangeeft hoeveel mensen op onjuiste wijze planken. En met planken is op zichzelf niks mis, maar met een verkeerde uitvoering wel. Hoe komt het dat letterlijk iedereen dit verkeerd doet?

GEMAKZUCHT !

Het is namelijk veel makkelijker om in je onderrug te hangen dan actief je buikspieren aan te spannen. Daarnaast is het algemeen geaccepteerde idee dat we zolang mogelijk moeten planken onjuist. ‘Dit doel is verkeerd. Je verricht een plank voor sterkere buikspieren door deze actief aan te spannen, maar in plaats daarvan proberen we allemaal zo lang mogelijk in een plank te staan.’ Dus vergeet dat doel en focus op je buikspieren

Perfecte plank

En lang planken kunnen we redelijk goed. ‘Je onderrug is heel sterk. Daarom kun je wel 10 minuten in een plank staan, waarbij je leunt op de onderrug. En dat is niet het doel van de oefening aangezien je de buikspieren wilt trainen. De fout zit ‘m in de bekkenpositie. Mensen kantelen hun bekken teveel naar achteren (een holle rug trekken) waardoor ze hangen in de onderrug en hun buikspieren niet goed kunnen aanspannen.’ Hierdoor ervaren veel sporter vaak dat er teveel spanning staat op de armen een schouders.

Maar hoe moet het dan wel? ‘Zet je ellebogen precies onder je schouders en leg je handen naar voren (en niet tegen elkaar). Zet je voeten op heupbreedte en probeer in een neutrale stand te staan, met je bekken licht naar voren gekanteld (dus een licht bolle rug). Op die manier kun je keihard in je billen knijpen. Daarnaast moet je naar beneden kijken om beter je buikspieren aan te kunnen spannen. Kin op je borst, net als je bij crunches zou doen.’

Actieve plank

En dan de┬átruc de la truc. In tegenstelling tot de ‘normale’ plank gaat het hier om een actieve plank. ‘Doe alsof je jouw tenen en ellebogen naar elkaar toe wilt trekken. Alsof je de grond tussen je in naar elkaar toe wilt schuiven door zo hard mogelijk aan te spannen. Als je dit doet, ben je met zo’n 30 seconden wel klaar,’.

Probeer dit eens uit en ervaar wat ik hiermee bedoel….

 

Succes en tot snel ­čśëGeef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *