Winter zónder dip!

Korte donkere dagen, de gure wind raast langs je gezicht terwijl je aan jouw dag begint. Voordat je weer naar huis kunt aan het einde van de dag,  is de zon alweer verdwenen. Heeft ‘ie wel geschenen vandaag? Je voelt je moe, prikkelbaar en je hebt moeite jezelf in je sport-outfit te hijsen. Heb jij last van een winterdip? Wij gaan je helpen. Met de tips in deze blog kan je ook tijdens de winterdagen stralen!

Winterdip, wat is dat?

Door de korte dagen ontstaat er een tekort aan zonlicht, hierdoor raakt je biologische klok van slag. Wanneer dit gebeurt kan het zijn dat je hersenen een stofje aanmaken welke zo’n dip kunnen veroorzaken. Dat stofje is melatonine, deze maak je normaal aan als je gaat slapen, maar doordat jouw biologische klok verstoord raakt kan het zijn dat jouw lichaam deze ook overdag aanmaakt. Je voelt je moe, somber en je hebt weinig zin om dingen te ondernemen. Ook kan een winterdip ervoor zorgen dat je meer zin krijgt in ongezond eten, wat gewichtstoename tot gevolg kan hebben. Dat willen we natuurlijk niet! Ga aan de slag met onze 5 tips en versla de winterdip!

Tip 1: Ritme

Geef niet toe aan de vermoeidheid, maar sta op tijd op zoals iedere andere dag en ga op tijd naar bed. Volwassenen hebben gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per etmaal nodig, blijf niet te lang liggen als het niet nodig is. Houd zoveel mogelijk vast aan het dag-nachtritme, hierdoor raakt je biologische klok het minst van slag.

Tip 2: Licht

Zorg voor zoveel mogelijk licht in jouw omgeving, open dus de gordijnen en zet de lichten aan. Er zijn speciale lampen op de markt, de daglichtlampen. Hiermee kun je jouw biologische klok een beetje in de maling nemen waardoor het ‘denkt’ dat de dag begonnen is. Probeer ook regelmatig overdag naar buiten te gaan. Vitamine D wordt namelijk in je huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Pak jezelf warm in en maak een wandeling tijdens je lunchpauze, ieder zonnestraaltje is meegenomen!

Tip 3: Sporten

Wanneer je gaat sporten maakt je lichaam endorfine aan. Dit zijn stofjes die vrijkomen in je hersenen en een pijnstillend en plezieropwekkende werking hebben. Ga dus lekker naar de sportschool of ga een stukje hardlopen. Samen met iemand de uitdaging aan gaan kan de stap om te beginnen makkelijker maken. Grote kans dat jij je na je workout een stuk beter voelt!

Tip 4: Voeding

Voeding kan een groot effect hebben op je stemming omdat het invloed heeft op de neurotransmitters in je hersenen. Met de juiste voedingsmiddelen kun je zogenaamde ‘feel good’ hormonen aanmaken. Zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt door onder andere groente en fruit te eten. Probeer zo min mogelijk te grijpen naar de zoete of vette snacks zonder nuttige voedingswaarden. Deze zorgen slechts tijdelijk voor een goed gevoel, maar kunnen op de langere termijn het tegenovergestelde bereiken.

Zoals je al eerder las maakt onze huid onder invloed van zonlicht vitamine D aan, een vitamine welke nodig is voor stevige botten en tanden. Daarnaast speelt Vitamine D een belangrijke rol voor een goede spierfunctie! Omdat de zon minder schijnt in winter kun je een oplossing vinden in je voeding. Vette vis bevat vitamine D, met een stuk zalm zit je al bijna op de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Mocht je geen fan van vis zijn, dan kan een vitamine D supplement ook voldoende zijn.

Tip 5: Socialize!

Tijdens de winter kan het zijn dat je minder zin hebt om met vrienden of familie af te spreken. Je kruipt liever weg onder een dekentje op de bank met een warme kop chocomelk en een Netflix marathon. Heel begrijpelijk natuurlijk! Toch is het belangrijk om in contact te blijven met mensen om je heen. Een avondje lachen met je vrienden kan therapeutisch werken en een goed gesprek kan zorgen voor opluchting.

Succes!! Team Snel-FitGeef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *