5 TIPS OM JE METABOLISME TE VERSNELLEN

Stofwisseling wordt ook wel metabolisme genoemd. Je hoort deze term vaak voorbij komen, maar wat houdt het nou precies in? Je kunt het eigenlijk makkelijk vertalen naar het verbranden van je calorieën.

Mensen met een snelle stofwisseling zullen sneller hun eten verbranden. Als je wilt afvallen dan is het dus mooi meegenomen om je stofwisseling iets omhoog te krijgen. Hieronder volgen een aantal tips om dit proces te versnellen.

1. krachttraining

Je hoort mensen vaak zeggen dat je van krachttraining een sneller metabolisme krijgt. Dit is gedeeltelijk waar. Je metabolisme zal niet torenhoog schieten van een enkele training. Door het herstel van je spieren, verhoogt het metabolisme iets. Het zit hem meer in het percentage spiermassa wat je opbouwt door middel van krachttraining. Je spiermassa heeft namelijk meer energie nodig dan vetmassa. Als jij dus meer spiermassa weet op te bouwen door middel van krachttraining, dan zal jouw stofwisseling ook omhoog gaan.

Mensen die veel aan sport doen hebben over het algemeen ook een hogere stofwisseling. Het is dus erg verstandig om regelmatig aan cardio en krachttraining te doen.

2. Een goede nachtrust

Voldoende slaap is enorm belangrijk voor alle processen in het lichaam. Zo ook voor het bevorderen van een goede stofwisseling. Als je slecht of onregelmatig slaapt, dan heb je de kans dat je stofwisseling flink wordt verstoord. Dit proces staat namelijk in verband met je koolhydraat verbranding. Als deze niet goed is dan kan dit leiden tot een hongergevoel, met als resultaat dat je meer gaat snacken.

Dit gevoel wil je dus voorkomen als je wilt afvallen. Alles valt en staat bij een goed slaapritme. De hoeveelheid slaap die nodig is verschilt per individu. Over het algemeen ligt dit tussen de 7 en 10 uur per nacht.

3. Drink meer groene thee óf koffie

De cafeïne in koffie en groene thee kunnen een positieve invloed hebben op je stofwisseling. Het is dus aan te raden om 1-3 kopjes per dag te drinken. Let er dan wel op dat je de suiker buiten wegen laat. Bij een gezonde leefstijl kun je dit namelijk het beste vermijden. Zie het drinken van koffie/thee vooral als een extra mogelijkheid om je stofwisseling een opkikker te geven.

4. Pittig eten

Pittig eten kan de stofwisseling na het nuttigen van de maaltijd direct verhogen (tot wel 20%). Het kan dus een handige tool zijn om een extra boost te geven aan je stofwisseling. Zie het niet als wondermiddel, maar alle kleine beetjes helpen! Een maandje naar Azië zal je dus niet alleen maar mooie indrukken geven, het is ook nog eens goed voor het afvalproces;). Ze weten hier namelijk super goed hoe je de maaltijden pittig kunt krijgen.

5. Drink voldoende water

Voldoende water drinken staat net zoals het onderwerp ‘slaap’ aan een belangrijke basis van een gezonde leefstijl. Hierboven werd al even aangegeven dat koffie/thee drinken een positieve invloed heeft op de stofwisseling. Water staat echter aan de basis bij het goed in werking houden van alle lichaamsprocessen.

Water drinken zorgt ervoor dat alle organen hun werk kunnen doen en dat de afvalstoffen uit het lichaam worden aan- en afgevoerd. Het afvoeren van je afvalstoffen is erg belangrijk voor je stofwisseling. Wanneer je niet voldoende water drinkt, zal dit leiden tot een verlaging van de stofwisseling.

En uiteraard is de juiste voeding en een positieve mindset nog het allerbelangrijkste om het proces te versnellen!Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *