Cheatday bestaat niet ?

Je hoort het vaak terugkomen dat mensen aan het diëten zijn en elke dag alleen gezonde voeding eten maar op zaterdag of zondag mogen zij alles eten wat ze willen. Een hamburger, nog een zak chips en oja, vergeet die grote bak ijs niet. Vaak komt het dan voor dat mensen nog niet afvallen maar hoe komt dat?

Het komt doordat je uiteindelijk op je wekelijkse calorie inname nog te hoog uitkomt door die ene dag in de week en dat elke week opnieuw. Dit is ook de reden waarom er bij flexibel diëten in principe niet met cheatdays gewerkt wordt. Elke dag kun je eten wat je wil zolang je maar binnen je calorieën blijft en de juiste verhouding hebt van macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten). Ook dit heeft wel z’n grenzen de verhouding is 80% en 20%. 80% voornamelijk onbewerkte voeding en 20% van al het andere. Deze verhouding is er omdat er ook nog zoiets bestaat als micronutriënten (vitamines, mineralen en spoorelementen). Deze zijn vooral bedoeld voor je weerstand en de algehele gezondheid van je lichaam. Dit betekent dus wel dat je elke dag iets zou kunnen eten van wat je maar lekker vindt en toch kan blijven afvallen.

Toch zijn er ook dan nog vaak mensen die zeggen ik vind het fijner om op de doordeweekse dagen gewoon gezond te eten en dan in het weekend lekker los te gaan met vrienden en vriendinnen. Ook in dit geval is er gelukkig nog een oplossing. Zolang je calorieën wekelijks nog op een tekort uitkomen is dat alsnog goed om af te vallen. Dit wil dus zeggen dat jij best een dag redelijk wat kan eten en zelfs over je normale dagelijkse calorie inname heen kan gaan als je hier met de andere dagen maar rekening mee houdt. Ga jij bijvoorbeeld die ene dag 100 of 200 calorieën over je inname heen dan kan je dit compenseren met een andere dag of meerdere dagen waarbij je er dus 100 of 200 minder eet.

Het enige waar je je sowieso iedere dag aan moet houden en wat niet met andere dagen te compenseren is je eiwit inname. Deze informatie is altijd bruikbaar dus ook rond feestdagen is het gewoon op deze manier op te lossen. Verlies daarom niet al de hoop als je toevallig één of twee dagen teveel eet. Blijf normaal nadenken en doorzetten want dan ga jij jouw doel wel behalen.

Succes 😉Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *