He coach ik heb last van (onder) rugklachten

Wanneer je een sterkere core wilt, of wilt beginnen met coretraining (het trainen van je buik- en rug) is het zeer belangrijk om ook een sterke onderrug te hebben. De vraag die ik echter regelmatig krijg is: “He coach ik heb last van (onder) rugklachten, wat kan ik doen om m’n buikspieren te trainen en m’n rug te ontlasten?”.

In deze blog geef ik je het antwoord op deze vraag en leg ik je precies uit hoe je jouw onderrug kunt versterken en van je lage rug klachten af kunt raken.

Wanneer je je onderrug voelt tijdens het trainen, dan betekent dat dat je je onderrug aan het trainen bent, net zoals dat je je biceps of je benen voelt branden op het moment dat je die aan het trainen bent. Terwijl er dan wel gedacht wordt: “He ik ben nu heel goed aan het trainen, want ik nu voel mijn biceps door de biceps curl oefening en mijn benen en billen door al het squatten!”

Maar helaas is het zo, zodra we iets voelen in de onderrug, wanneer we bijvoorbeeld een deadlift of een swing uitvoeren, dan denken we vaak “HO EVEN! dit is niet goed … time-out, nu moet ik echt even stoppen of rustig aan doen en misschien wel stoppen met bewegen.” Maar het gevolg is dan juist dat je zwakker wordt omdat je te vroeg stop met het trainen van je (onder)rug, waardoor je (onder)rug niet de juiste prikkel krijgt om sterker te worden en dus niet zal verbeteren en je dus een zwakke rug zal blijven houden.

Onthoud wel goed dat wanneer je tijdens de oefeningen je rug voelt dat je niet altijd een zwakke rug hebt, maar laat altijd een goede diagnose stellen door een specialist. Maar begrijp dat als je blessure vrij bent en wanneer je dan tijdens de training je rug voelt dat je dat je weet dat je rug gewoon een spier is die je kunt trainen en dat wanneer je kunt oefenen dat je  dan op dat moment ook gewoon je (onder)rug sterker kunt leren maken. En dat de klachten dan kunnen verminderen.

Onthoud dit goed, want dit is een belangrijke mindset die je zeker moet gaan maken, wanneer je zeker een sterkere core wilt opbouwen.Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *