Afvallen, maar waarom?

Wil je snel gewicht verliezen? Lees dan niet verder en sluit dit scherm.
Wil je duurzaam gewicht verliezen omdat je een levensstijl wil vinden die bij je past? Lees dan vooral WEL verder.

Waarom wil je afvallen?

Er zijn talrijke goede en slechte redenen te bedenken om af te vallen, maar het is altijd goed om te bepalen waarom je wilt afvallen. En of afvallen een doel voor je is of juist een middel.
Ben je op zoek naar een specifieke kledingmaat omdat je vriendinnen die maat ook hebben? Wil je er weer uitzien zoals op je zestiende? Of wil je precies een mooi rond getal zien op de weegschaal, maar weet je eigenlijk niet wat dat betekent? Dan moet je je misschien afvragen of dat goede redenen zijn.
Wil je weer lekker in je vel zitten? Trots voor de spiegel staan in je ondergoed? Je vitaal voelen? Atletisch en krachtig worden?
Dat zijn iets betere redenen. En als je goed leest hebben ze geen specifiek gewicht als doel.

De beste versie van jezelf (zonder streefgewicht)

Vaak is die beste versie onder andere een slankere of fittere versie van de persoon die je nu bent, maar puur en alleen focussen op gewichtsverlies is niet verstandig.
Een (te) hoog gewicht brengt vaak gezondheidsproblemen met zich mee en belemmert je misschien ook in de activiteiten die je wil doen (of dat nu een trap op rennen, met je kinderen spelen of een specifieke maat broek dragen is). Misschien voel je je (daardoor) niet op je gemak door een hoog gewicht. Een gewicht waarvan je vindt dat het niet past bij wie je wil zijn.
Maar wat is dan wel een ‘goed’ gewicht? Hoe val je af? En waar ligt de grens?

De energiebalans

Als je wilt afvallen, zul je over langere tijd meer energie moeten gebruiken dan tot je nemen. Deze energiebalans (en alleen deze energiebalans) is leidend voor gewichtsverlies.
Dat betekent trouwens niet dat je calorieën hoeft te tellen, maar ze tellen wel.
Deze balans kun je vanzelfsprekend op twee manieren beïnvloeden. Je zou meer energie kunnen gebruiken door actiever te worden (door bijvoorbeeld regelmatig(er) te gaan sporten), maar dat is geen efficiënte methode. Het is verstandiger om je energie-inname te verminderen.
Wanneer je je inname wil verminderen is het simpelste advies ‘minder eten’. Maar dat is zonder context een weinig waardevol advies. Want wat moet je dan precies niet meer eten en wat nog wel? En minder eten is prima uit te rekenen, maar dan moet je nog wel weten wat je wel kunt (en wil) eten. Wat is er dan precies voedzaam? Daar lees je hier meer over.

Een persoonlijk plan

Bij mij staat het motto “doe wat werkt voor jou” hoog in het vaandel. Daarom zul je ook geen dagmenu’s geven, maar wanneer je een lekker en gezond recept zou willen dan kun je dat altijd vragen of terug vinden op deze site.  Ik weet namelijk niet wat je graag wil en wat bij jou en jouw leven past.
Als je wilt afvallen, zul je op zoek moeten naar een persoonlijk plan. Een plan dat werkt voor jou en past bij je leven. Ja, je kunt gaan googelen naar dagmenu’s en precies lijstjes gaan afwerken. Maar wat nou als dat helemaal niet past bij jou? Wat als jij die recepten helemaal niet wil maken of niet lust? En belangrijker nog: als je helemaal niet leert waarom je doet wat er in die richtlijnen staat, dan is het toch helemaal geen duurzaam plan?

Denk aan de lange termijn

Wat nou als er een manier is om er achter te komen wat voeding met je lichaam doet en hoe je dat met behulp van gewenste gewoonten, training en herstel kunt combineren? Een manier die goed bij jou en je leven past en ook nog eens langdurig vol te houden is.
Kies een plan en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Zoek een manier die bij jou past.
En die manier om af te vallen zal, als je eenmaal bent afgevallen, ervoor zorgen dat je op gewicht blijft. Als je lichaamsvolume kleiner is geworden, zul je minder energie nodig hebben. Dat heet overigens geen spaarstand.

Gedrag, training en herstel

Afvallen is niet alleen een kwestie van minder eten. Het is omgaan met voedsel en je omgeving en de manieren waarop deze elkaar en je lichaam beïnvloeden. Als je je gedrag weet te beïnvloeden en ongewenste gewoontes om weet te zetten in gewenste gewoontes, dan zul je afvallen en daarna op gewicht blijven. En je gewicht zal fluctueren, maar als je controle kunt uitoefenen en flexibel kunt zijn, heb je de code gekraakt.
Door overdreven veel te bewegen ga je niet efficiënt afvallen, maar regelmatige krachttraining helpt wel bij het vormen van je lichaam. Bovendien helpt krachttraining bij een vitale en energieke levensstijl.
Om het plaatje compleet te maken, moet je denken aan je herstel. Zorgen voor goede (nacht)rust en actief herstellen door bijvoorbeeld te wandelen en te fietsen.
Dus eigenlijk moet je gewoon doen wat je moeder altijd tegen je zegt: niet te veel eten, veel bewegen en vroeg naar bed. En dan op een manier die bij je past.

Eet niet te weinig

Dan nog even dit: beloof me dat je geen crashdieet gaat doen en niet koolhydraatarm gaat eten. Al die rare extreme diëten helpen niet of alleen op de korte termijn. Je zult er misschien snel van afvallen, maar je wordt slap en chagrijnig en vermoeid en daarna kom je weer op je oude gewicht.
En nee, je lichaam komt niet een spaarstand. Want als er een spaarstand zou bestaan, dan zou verhongeren niet kunnen bestaan.

Kortom

Als je wilt afvallen, moet je op zoek naar een manier die bij je past. Het draait om minder maar nog steeds voedzaam blijven eten, en een levensstijl creëren waarin je actief bent en denkt aan je herstel, terwijl je deze levensstijl kunt volhouden. En als dat niet lukt, je die levensstijl kunt aanpassen.
Nog één keertje dan: “Doe wat werkt voor jou!”

Ben je er klaar voor om de fitste versie van jezelf te worden?Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *