Core training, waarom is het zo belangrijk?

In mijn ervaring als Trainer heb ik ontdekt dat je het beste kunt beginnen met het versterken van je zogeheten core. Dat is het centrum van je lichaam bestaand uit je rug, buik en bekken.

Helaas zie je het nog vaak voorbij komen dat meest gemaakt fout ligt bij de mensen die weer slank en fit willen worden is dat ze als een gek verkeerd gaan trainen. Bijvoorbeeld door te zwaar te trainen in de sportschool of direct honderden sit-ups te doen of door eindeloos te gaan hardlopen. Hierdoor raak je snel geblesseerd, bijvoorbeeld aan je rug of knieën.

De core bestaat uit 29 spieren die als het ware het corset van je lichaam vormen. Het zijn deze spieren die je helpen bij je dagelijkse taken zoals het optillen van je kind, het sjouwen van zware spullen, lopen, zitten, draaien en eigenlijk elke beweging die je kunt voorstellen. Het zijn ook deze core-spieren die je helpen bij alle andere trainingen, zoals hardlopen, bodypump, spinning, kickboksen en krachttraining! Bij krachttraining zorgt een sterke core ervoor dat je jouw bovenlichaam als een blok stil houdt. Hierdoor kan je elke oefening met maximale controle en rendement uitvoeren zonder dat je  rug klachten krijgt. Een ander groot voordeel van een goed getrainde core is dat je er slank uitziet en je krachtig voelt.

Tips voor core training. Het trainen van je core vraagt een rustige opbouw, waarbij je zowel aan je balans werkt als aan je kracht. Bij nieuwe mensen, zie ik vaak dat ze een zwakke core hebben. Met name de stabiliteit is bij de meeste mensen die gaan trainen zwak. Dat valt meteen op als ik ze een oefening op 1 been laat doen.

Probeer zelf maar eens de volgende horizontale balansoefening:

  • Ga rechtop staan met je voeten naast elkaar en je armen recht vooruit gestrekt.
  • Strek langzaam 1 been naar achteren en buig tegelijkertijd je bovenlichaam naar voren.
  • Hou je armen gestrekt naar voren. Let er op dat je hoofd en nek in 1 lijn met je rug houdt en span je buikspieren aan.
  • Hou 5 seconden vast en herhaal dit voor je andere been.

Hoe ging dat? Als je niet stond te wiebelen heb je een sterke core en goede balans! Stond je wel te wiebelen dan is het  tijd je core te gaan trainen. Niet alleen je rechte en schuine buikspieren… Het is dan van belang dat je alle core-spieren traint. Dus niet alleen je rechte en schuine buikspieren zoals ik vaak zie, maar ook de diepe buik- en rugspieren. Die diepere spieren komen bij simpele sit-ups nauwelijks aan bod.  Om dit te bereiken kan ik je aanraden naast de hard-core training ook de body power les te komen doen.

Zie ik je snel?

 Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *